Toiduhügieenikoolitus

Täienduskoolitusasutuse nimetus:

Eterna Koolituskeskus OÜ

Õppekava nimetus:

Toiduhügieenikoolitus

Õppekavarühm:

Töötervishoid ja -kaitse

Õppe kogumaht:

4 ak tundi auditoorset tööd

Sihtrühm:

Isikud, kes on toitlustus-, tööstus-, kaubandusettevõtete töötajad, toidukäitlejad, klienditeenindajad, koolide ja lasteaedade majandusalajuhatajad, köögipersonal ja kõik, kes tegelevad toidukäitlejana.

Õppe eesmärk:

Koolituse eesmärgiks on ettevõtete, organisatsioonide ja asutuste toidukäitlemisega tegelevatele spetsialistidele vajalike teadmiste ja pädevuste omandamine selleks, et tagada turvalist ja õiget toiduainete käitlemist.

Õpiväljundid:
Koolituse lõpuks õppija:

  • omandab teadmisi toiduainete keemilisest ja mikrobioloogilisest koostisest;
  • orienteerub toiduainete käitlemist käsitlevatest õigusaktidest;
  • oskab säilitada ja käidelda toiduaineid;
  • saab järgida ja teostada isiklikku hügieeni ning kahjuritõrjet.

Õppesisu:

TOIDUHÜGIEENI PÕHIMÕTTED

  • Mikroorganismid ning nende kasvu ja paljunemist mõjutavad tegurid
  • Toiduainete kaudu levivad haigused, toidumürgistused ja infektsioonid
  • Toiduainete füüsikaline, keemiline ja mikrobioloogiline saastumine ja selle vältimine
  • Toiduainete säilitamise viisid ja tingimused ning temperatuuri kontroll
  • Käitlemisettevõtte struktuur, tehnoloogia ja seadmed
  • Puhastamine ja desinfitseerimine
  • Kahjuritõrje
  • Isiklik hügieen

ENESEKONTROLLI PÕHIMÕTTED

  • Toiduainete käitlemist käsitlevad õigusaktid
  • Toiduaineid käsitleva töötaja kohustused ja vastutus toiduhügieeninõuete täitmise järgimise eest vastavalt tema tööülesannetele

Õppemeetodid:

Loeng, juhitud diskussioon, grupitöö.

Õppekeskkond:

Õppekeskkonnana mõistetakse õppijaid ümbritseva vaimse, sotsiaalse ja füüsilise keskkonna kooslust, milles õppijad arenevad ja õpivad. Sotsiaalse ja vaimse keskkonna kujunemisel osalevad nii koolitajad ja koolituskeskuse töötajad kui ka õppijad. Efeketiivseks keeleõppeks luuakse vastastikusel lugupidamisel ja üksteise seisukohtade arvestamisel põhinevad ning kokkuleppeid austavad suhted; märgatakse ja tunnustatakse kõikide õppijate pingutusi ja õpiedu; ollakse abivalmid ja toetavad.

Koolituskeskuse õppekeskkond moodustub füüsilisest keskkonnast. Õpperuumid on turvalised ja vastavad tervisekaitse- ja ohutusnõuetele. Klassides on iga õppija jaoks piisavalt ruumi ja valgust. Ruumid, sisseseade ja õppevara on esteetilise väljanägemisega. Klassid on varustatud tänapäevase esitlustehnikaga, on olemas projektor, ekraan ja sülearvutid. Õppimiseks kasutatakse nüüdisaegseid info- ja kommunikatsioonitehnoloogiatel põhinevaid õppematerjale ja vahendeid. Koolituskeskusel on õppeklassid Jõhvis, samuti kasutatakse koostööpartnerite õppeklasse Tallinnas, Narvas ja teistes Eestimaa linnades.Klassis on võimalik laudu ja toole paigutada vastavalt vajadusele, et toetada erinevate õppemeetodite kasutamist. Koolituskeskusel on olemas mobiilsed klassiarvutid. Vajadusel varustatakse iga õppija sülearvutiga. Igaks kursuseks on ette valmistatud õpimapid ja õppematerjalid. Koolituskeskus tagab igale koolitusel osalejale kohvipausi, kui kursus on pikem kui 2 tundi. Olenevalt kursusest ja vajadusest on võimalus kasutada internetiühendust. Koolitusgruppide suurused on erinevad, sõltuvalt koolituse sisust, kuid eesmärgiks on tagada individuaalne areng koolituse jooksul ning õpimotivatsiooni säilimine. Lisaks õppetöö toimub e-keskkonnas Zoom.

Õppematerjalide loend:

  • Toidu ohutus, toitumine ja haigused; autor Toitumine.ee
  • Toiduainete hügieenist; autor KHK õppematerjal
  • Toidumärgistusest; autor Põllumajandusamet

Nõuded õpingute lõpetamiseks, sh hindamismeetodid ja hindamiskriteeriumid:

Õpingute lõpetamise eelduseks on osalemine vähemalt kolmes (3) kontakttunnis. Lisaks tuleb sooritada lõputest positiivsele tulemusele, s.t vastavalt hindamiskriteeriumidele.

Hindamismeetod. Hindamiskriteeriumid.
Test (kirjalik)

Õppija oskab …

  • orienteeruda toiduainete käitlemist käsitlevatest õigusaktidest;
  • säilitada ja käidelda toiduaineid;
  • järgida ja teostada isiklikku hügieeni ning kahjuritõrjet.

Kursuse läbimisel väljastatav dokument:

  • Eterna Koolituskeskus OÜ tunnistus, kui õpingute lõpetamise nõuded on täidetud.
  • Tõend, kui õpitulemusi ei ole saavutatud, kuid õppija võttis osa õppetööst. Tõend väljastataksevastavalt osaletud kontakttundide arvule, kuid mitte juhul, kui õppija osales vähem kui pooltes tundides.

Koolitaja kompetentsust tagava kvalifikatsiooni või õpi- või töökogemuse kirjeldus:

Koolitaja, kes on läbinud toiduhügieenikoolituse ja omab õigust läbi viia koolitusi selles valdkonnas.

Õppekava kinnitamise aeg:

09.03.2022

reaalsus min

 

asutus min

laste1 min